Genderdysforie

Genderdysforie

Genderdysforie

Als echte meisjesmoeder voelde Mara toch een lichte teleurstelling bij de derde zoon. Maar al snel voorvoelde ze dat Sam anders was. Zachtaardiger, verfijnder en communicatiever. Echter ook ongelukkiger. Na zijn coming-out als transgender veranderde hij langzaam in een meisje. Sam wilde al snel hormonen slikken, maar moest nog jaren wachten tot de geslachtsveranderingsoperatie was toegestaan. Ze wilde graag een nieuw geboortekaartje laten maken. "Maar Sam blijft gewoon Sam hoor", zei ze. "Van Samantha."

Daarna wilde ze een kutfeest geven. En daten met een jongen. Eerdere dates waren te verwarrend geweest. Sam viel niet op meisjes, maar jongens die homo waren, hadden juist interesse in het lichaamsdeel waar zij graag vanaf wilde. In de ogen van anderen werd ze nu hetero in plaats van homo, terwijl haar voorkeur nooit was veranderd. Mara zou haar schoonzoon hoe dan ook met open armen ontvangen.

Een jaar later was het zover. Sam nam haar date Robin mee naar huis. Robin, die eerst een meisje was en nu een man. Die eigenlijk altijd al een man was, maar nu ook officieel. Ook hij had zijn naam niet veranderd. Robin sneed de kalkoen aan en Sam had voor de gelegenheid Robins blouse gestreken. Mara hoorde ze zachtjes kibbelen in de keuken over huishoudelijke klusjes en glimlachte. Traditionele rolverdelingen en verschillen tussen de seksen zouden wel nooit verdwijnen.