Untitled chapter

Kassa

Untitled chapter

'Laat me je betalen met een droom.' Hij stottert, haalt zijn zakken leeg op een onhandige manier. Het meisje achter de kassa kijkt hem moedeloos aan. De vingers van haar rechterhand kruipen traag naar de winkelbel. De lijntjes zwart boven haar ogen zitten strak en haar lippen zwijgen uitdagend rood.

Bewust van zijn sjofele houding, richt hij zich naar de rij mensen achter zich. Een dikke vijftiger roept dat hij moet ophoepelen, een baan zoeken, een vrouw, een leven. Er klinkt gemor. Een morrend koor. Hij stemt in, richt zich tot de kassierster. Haar rechterhand is gevaarlijk dicht bij de winkelbel. Zijn lichtbruine haar hangt over zijn schouders die zich niet meer zo strak stellen als vroeger. Er waren de wind, de woorden, de werkelijkheid. Hij slikt, zoekt zijn verhaalstem.

'Vannacht droomde ik dat ik in een winkel betaalde met een droom.' Haar ogen onder de zwarte lijnen zoeken zijn grijze ogen. Hij glimlacht met een avontuurlijk trekje om zijn rechter mondhoek.  'Ik betaalde met een droom waarin jij en ik elkaars leven binnenvielen.'

'Ik betaal zijn bier wel,' roept de oude dame ongeduldig boven het gemor.

Hij knikt dankbaar, zucht gekwetst, kijkt opzij. De kassa tikt droomloos bier aan.