1.

SS Rotterdam door Johannes Bakker

1.

Toeval, In Oktober 1976 ging het ss Rotterdam in Newport News 2 weken in droogdok .
Toen we goed en wel op de blokken lagen en het schip droog stond werd het dok draaiboek uitgevoerd. De hoteldienst onder leiding van de hotel manager Gijs Adriaanse vond het nodig dat de officierenbar op Sundeck gedurende de dokperiode gesloten moest worden, ook al waren er totaal geen werkzaamheden rond deze bar gepland. Voor een versnapering kon je naar de Oceanbar, maar dat moest dan wel in uniform. Nadat een paar maal verschillende mensen die de wal op gingen of terug kwamen  hun drankje werd geweigerd door de dienstdoende bartender, omdat ze niet in uniform waren, begon het gemor onder de officieren .

Tweede wtk Rein Viersen werd ook geweigerd en hij ging zijn beklag doen bij Hwtk Cees Brand. Rein vroeg aan Brand of hij er soms uit zag als een "schooier "'  waarop Brand zei ""wel nu je het zegt"" !  Maar die twee waren dan ook geen vrienden. Na een paar dagen werd besloten om versnaperingen en hapjes te hamsteren, zodat wij de officierenbar clandestien met muziek groots konden openen. Op de druk bezochte beruchte openingsavond met luide muziek kwam 2de wtk algemene dienst Willem Spierens mij uit de officierenbar halen met de mededeling dat de Ocean bar een sauna was. Aangezien ik 4 de wtk AC was moest ik dit probleem zien op te lossen. Aangekomen in de Ocean bar zag ik de stoom uit de luchtkasten komen en het condenswater langs de wanden druipen. Het was er bloedheet en hotel manager Gijs zat  aan de bar zonder zwart uniform jasje, stropdas en bovenste knoopjes van zijn witte overhemd los . Als blikken konden doden was het toen wel. Ik snel naar de fankamer van de Oceanbar en bij het openen van de deur hoorde ik de stoom al blazen. Na het dichtdraaien van de aftap stoomafsluiter bleek de hotelstoom reduceer vol open te staan, waardoor de veiligheidklep open stond en er stoom via de aftap afluiter in de fankamer kwam.

Deze luchtbediende reduceer is van het ""air to close type "", dus bij geen lucht gaat hij open staan. Dit bracht mij in de machinekamer, waar een wtk de regel lucht naar het hotelschip had dicht gezet(naam bij mij bekend) , omdat de werf aan dat systeem wilde werken. niet wetende dat hij daardoor de Oceanbar in een sauna veranderde) De volgende ochtend brulde Brand "" en nu dat hok  open"" Tot op de dag van vandaag denken sommige mensen nog steeds dat het sabotage was, maar geloof mij, het was puur toeval.