1.

Een land hier ver vandaan - winnaar supervrouwen en finalist Sweekstar -

1.

Ik knijp mijn ogen stijf dicht. 
Als ze denken dat ik slaap dan laten ze me tenminste met rust. 
Ik draai me voorzichtig om en luister naar de geluiden om me heen. De ademhaling van mensen waarmee ik de afgelopen weken closer ben geworden dan mijn eigen familie. Naast me hoor ik iemand zacht snurken en ik hoor het gefluister. Het eindeloze gefluister. Woorden over thuis. Ik doe alsof ik de woorden niet hoor. Het is makkelijker zo.  
De nachten zijn het zwaarst voor velen. 
De momenten dat je niet anders kunt, dan alleen zijn met je gedachten.  
Ik koester de nacht. De rust die het brengt. Het duister die de medelijdende blikken wegneemt. In het donker kan ik zijn wie ik wil zijn.  

Mezelf.  

Niet de persoon die ik word als de zon de slaapzaal binnen dringt. De persoon die de afgedankte kleding van anderen, op een stapeltje naast haar veldbed heeft liggen.  
Ik mag niet ondankbaar zijn. We hebben allemaal een nieuwe kans gekregen, na de lange reis die we hebben gemaakt.  
In een land hier ver vandaan…..  
Die woorden hebben opeens een hele andere betekenis gekregen. 

De mensen in dit land zijn vriendelijk. Ze leven in keurige rijtjes huizen en dragen bijna allemaal dezelfde kleding. Spijkerbroeken van dure merken die ik ken maar die ik zelf nooit gedragen heb. Ze rijden op fietsen. Allemaal. Waar je ook kijkt zie je fietsen. We hebben er zelfs een paar gekregen voor de kleintjes. Ze staan buiten. Bij de andere spullen die we niet mee kunnen nemen naar onze volgende bestemming.
  
Het gefluister verandert in zacht gesnik. Ik duw mijn kussen over mijn oren.  

Ooit had ik een eigen kamer. Een kamer in een studentenhuis. Ik studeerde rechten en wilde me specialiseren in mensenrechten. De ironie van die droom is me niet ontgaan. Thuis was ik een slim en talentvol meisje. Hier ben ik precies hetzelfde, als al die andere mensen in deze zaal. Op de lijsten ben ik zelfs een nummer. 
Nummer 315. 
Nummer 315 die volgende week overgeplaatst wordt. 
Samen met al die andere nummers totdat er eindelijk besloten is of we mogen blijven of niet.  
2.