ss Rotterdam als miniatuur

ss Rotterdam als miniatuur

ss Rotterdam als miniatuur

Als jongen van ongeveer 11 jaar ging ik met mijn vader vissen in de Merwede havens, waar grote vrachtschepen lagen afgemeerd.

Ik was hierdoor erg gefascineerd. Mijn broer die op zijn 18e was afgestudeerd als elektricien is toen gaan varen bij de VNS.Na enkele jaren heeft hij gesolliciteerd bij de Holland Amerika en toen op de Nieuw Amsterdam terecht gekomen.

Iedere keer als hij uitvoer zag hij de Rotterdam steeds in bouw vorderen. En na enkele jaren is hij op de ss Rotterdam begonnen als 1e elektricien.De te waterlating in 1959 heb ik toen der tijd gefilmd, hij zelf kon niet aanwezig zijn, omdat hij weer moest gaan varen.Later ben ik verschillende keren bij hem aan boord geweest. Toen is het idee gekomen om de Rotterdam op schaal na te bouwen.

Ik heb contact opgenomen met de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers, die hadden een bouwtekening van de Rotterdam en ook een spantenplan.

Na anderhalf jaar van figuurzagen en lijmen, was hij zover, dat ik ermee kon varen. In die tijd had ik mij aangesloten bij een modelbouwvereniging,waardoor ik regelmatig de miniatuur van de Rotterdam heb kunnen laten varen. Op een gegeven moment ben ik hiermee opgehouden, heb hem opgeborgenen heeft hij enkele jaren opgeborgen in een kist in de garage gestaan. Een vriend van mijn broer, die ook bij de “lijn”had gewerkt en thuis een museum over deRotterdam had, vroeg of ik het model wilde verkopen dit was in 1999.

Het is een hele tijd stil geweest over de echte Rotterdam, totdat ik in de krant las dat hij verkocht was en weer opgeknapt en in volle glorie in de haven van Rotterdam lag.

Op een gegeven moment kreeg ik een uitnodiging van een vriend om de Rotterdam te gaan bezoeken. En wat schetste mijn verbazing: zie ik de miniatuur die ik gebouwd heb op het maindeck in volle glorie staan. Ik was blij verrast dat hij echt bij zijn grote broer aan boord staat. Hier hoort hij thuis.

Ik heb toen gevraagd of mijn naam daarbij mocht staan en daar is aan meegewerkt, waar ik heel erg blij mee ben.