ss ROTTERDAM.

SS Rotterdam door Nico van Zwol

ss ROTTERDAM.

24 augustus 1963...een meer dan gedenkwaardige dag in het leven van Nico van Zwol, destijds opvarende van het ss ROTTERDAM.

( In dienst bij de H.A.L. van 1959 tot 1964 Civiele Dienst. ).

In de allereerste plaats was het mijn trouwdag met mijn huidige vrouw Joke van Zwol - de Bie, beter bekend als ONS JO !!!

In de tweede plaats was het de terugkeer van het ss ROTTERDAM, van een transatlantische overtocht van NEW YORK, via SOUTHAPTON en LE HAVRE naar ROTTERDAM. Terugkeer op zaterdag 24 augustus 1963, tevens onze trouwdag en wel om 12.00 uur in BERGEN OP ZOOM.

Jullie snappen wel hoe de laatste nacht aan boord van het                                           ss ROTTERDAM verliep.

Bijzonder spannend...wel of geen mist...wel of niet storm...wel of niet vertraging...alles kon mis gaan op die laatste zeemijlen !!!

Voor het geval het faliekant mis zou gaan, was mijn oudste broer getuige van onze huwelijksvoltrekking met de welbekende HANDSCHOEN.

Maar gelukkig is het zover niet gekomen, want het ss ROTTERDAM deed wat het moest doen...aanleggen voor het hoofdkantoor van de H.A.L. in ROTTERDAM en......op tijd.

Ondertussen was alles in gereedheid gekomen aan boord voor wat het betreft om van boord gaan...de douane was ingeseind...en er stond al een taxi klaar met draaiende motor om mij naar BERGEN OP ZOOM te brengen.

De collega's hadden destijds vanuit NEW YORK contact opgenomen met de Gemeente BERGEN OP ZOOM voor de nodige vergunningen om een heus muziekkorps een uitvoering te laten plaatsvinden aan het feestadres te BERGEN OP ZOOM en de collega's waren aanwezig met circa 30 personen, om te delen in de feestvreugde. Kortom...een grandioos gebaar.

 

Jullie begrijpen nu dat het ss ROTTERDAM een bijzonder plek in onze harten heeft veroverd. En wij zijn nog steeds bijelkaar, na ruim 55 jaar.

Wij kunnen het iedereen aanraden: Het ss ROTTERDAM heeft ons bijekaar gebracht en wij hopen nog lang van deze bijzondere geste te mogen genieten.

 

Met de groeten van Nico en Joke van Zwol.

Sint-Jakobsschelp 41

4616AE Bergen op Zoom.