Maidentrip ss Rotterdam.

Maidentrip ss Rotterdam.

Maidentrip ss Rotterdam.

Als werktuigkundige maak ik alle proeftochten mee en ook de eerste reis naar New York.
Allereerst op 11 juli 1959 de
Manoeuvreerreis en technische proeftocht op de Noordzee.
Dan op 31 juli 1959 een Technische proefvaart.
Vervolgens op 20 en 21 augustus 1959 de officiële proeftocht.
Op 3 september 1959 komt er voor vertrek al vroegtijdig stoom op de voortstuwingsturbines en worden er extra dynamo’s gestart. De voornaamste personen van de HAL staan op uitnodiging bij de kapitein op de brug om de hele vertrek ceremonie mee te maken. Een jonge klerk van kantoor, nog in zijn proefperiode wil het schip ook wel zien maar is niet genodigd. Toch wil hij aan boord wel een kijkje nemen en verzint een list. Hij neemt een ordner en wat opbergmappen onder de arm en zegt tegen de toezichthoudende mensen die hij passeren moet dat kapitein Bouman dringend de papieren nodig heeft. Hij komt op de brug en wordt herkend. Onder begeleiding wordt hij van boord gezet en keert terug op kantoor. De volgende dag moet hij op het matje komen en krijgt onmiddellijk ontslag met de mondelinge toevoeging de hij wel durf heeft en het daardoor nog ver zal schoppen.

Inmiddels zijn we vertrokken op deze 3eseptember 1959..
We komen op tijd aan in New York op 11 september. Voor deze eerst aankomst van het Nederlandse vlaggenschip worden we feestelijke onthaald. Onder begeleiding van schepen op de Hudson die met krachtige stalen water hoog in de lucht spuiten.
De huttensteward weet dat dit mijn 21steverjaardag is en heeft een lekker ontbijtje op het bureau gezet. Terwijl hij de gordijnen voor de poorten open doet wekt hij mij met de woorden ‘Kijkt u eens wat voor een feestje ze voor uw verjaardag hebben gebouwd’.