Aan Zet

Aan Zet #MicroSpel

Aan Zet

‘Loper naar D4.’ De ijzige wind die over het Paleisplein sneed leek de Keizerlijke Garde verkleed als schaakstukken niet uit te maken. Deze gedisciplineerde soldaten voerden elk bevel uit. Althans, tot nu toe. Het publiek dat zich om het levensgrote bord had verzameld keek in verwondering toe nadat mijn bevel voor de loper genegeerd werd. Het was een strategische zet maar zou het einde betekenen voor mijn witte loper. Nogmaals riep ik en nogmaals werd mijn bevel genegeerd.

De tijd was om. Nu was prins Igor aan zet. Met enige frustraties keek ik toe hoe mijn loper nu alsnog uitgeschakeld werd. Mijn schaakstukken staarden met een mengsel van angst en ontzag naar de zwarte koningin die zojuist de plaats had ingenomen van de gesneuvelde loper. De plotselinge realisatie dat dit niet zomaar een schaakspel was bracht echter een glimlach op mijn gezicht. Deze schaakstukken zijn mensen met ambities en emoties. Dit is een strategiespel. Met een vurige passie riep ik uit: ‘Pionnen, vorm een linie om jullie koning! Paarden, omcirkel de koningin van de tegenstander! Wanneer jullie een opening zien pakken jullie de zwarte koning!’ Troepen aan alle kanten van het bord werden verschoven.

Er was geen betere manier om iemands kundigheid te testen voor het tsaarschap. Naast strategie speelde charisma hierbij immers een grote rol. De volgevreten aristocraat keek verbijsterd toe: ‘Waar denk jij mee bezig te zijn? Het is mijn beurt!’ ‘Wie wacht er bij een echte oorlog op iemands beurt?’ riep ik terug. Het spel kon beginnen.