Photoshop

Photoshop

Photoshop

Niek haalt zijn smartphone uit zijn broekzak, ploft neer op de bank en legt zijn voeten op de salontafel. Hij drukt met zijn duim op het logo van zijn favoriete datingapp en het welkomstscherm verschijnt. Van achter zijn brillenglazen stuiten zijn ogen op de melding dat hij twaalf nieuwe privéberichten heeft. Een voor een opent hij de berichtjes. Simone4673 is voor vanavond op zoek naar een lekkere boy. Delete, denkt Niek en zijn duim kent geen genade. Kimberly1293, Petra28 en Latifa22 gaan eveneens voor het bijltje. Allemaal oplichters, gromt hij in zichzelf. Dan opent hij het bericht van Marieke90.

  “Hoi Niek, wat een gave foto heb jij! Ik ben toevallig op dezelfde vulkaan geweest toen ik vorig jaar door Zuidoost-Azië reisde. Mag ik je mijn foto’s eens laten zien? Groetjes van Marieke. P.s Ik ben niet op zoek naar vluchtig contact.”

Drie keer herleest hij het bericht en in toenemende mate voelt hij de lava naar zijn wangen en tot in de puntjes van zijn oren stijgen. Zijn wijsvinger hangt een ogenblik boven de antwoordknop, maar zijn duim is onverbiddelijk. Twee zinnen hebben hem ontmaskerd. Gelaten verwijdert hij zijn profielfoto en hij verandert professioneel wereldreiziger terug in grafisch vormgever.